01 juuni 2022

VUNDAMENDI EHITUS

Maja ehitus algab vundamendist


Vundamendi liik 

valitakse arvestades koormuse suurusest, hoone konstruktsiooni aluse tundlikkusest ebavõrdse ümberpaigutamise vastu, pinnasekihtide kvaliteedist, pakase tõttu kohretamise ohust, kasutatavatest konstruktsioonidest ja materjalidest. Pinnasele tuginemise järgi on mitu liiki vundamente.

Lintvundament 

võib olla monoliitne või kokkupandav. Lintvundament ehitatakse raskete seintega (betoon-, kivi-, telliskivi jms seinad) või raskete vahelagedega hoone alla. Vundament ehitatakse kõigi peamiste välis-ja siseseinte alla. Monoliitse vundamendi ehitamiseks pannakse vundamendikraavi vormi andmiseks tulevasele vundamendile laudistus, kuhu betoon vm sisse valatakse. Armatuuri, soojusisolatsiooni lehtede ning laudistatud seinte vahele valatakse betoon. Monoliitsetel vundamentidel on ühtlaste maa-aluste seinte kuju, aga kokkupandavad lintvundamendid koosnevad massiivsetest fundamentaalsetest betoon-või raudbetoonist ristplokkidest.

Lintvundamendi puhul, kus kasutatakse blokke viiakse vundamendi lint hoone seinte või rea eraldiseisvate aluste alla, lindi keskelt teostatakse vundamendi ehitus betoon- või Fibo-plokkidest samamoodi, nagu laotakse tavalist seina. Väljast pannakse vundamendile soojusisolatsioon, hüdroisoleeritakse ja viimistletakse.



Monoliitne plaat ehk plaatvundament

on vundament, mis valatakse kogu hoone alusele pinnale kujutab endast katkematut plaati või võreplaati, mis on valmistatud monoliitsest raudbetoonist või kokkupandavaist ühendusliideste jäiga kinnistusega risttaladest. Monoliitne plaat ehitatakse monoliitsest raudbetoonist eesmärgiga anda vundamendile ruumiline jäikus. Selle vajalikkus tekib kui ehitada ebaühtlaselt ja tugevalt kokkutõmbuvale põhjale, näiteks puistematerjalile ( liivapadjad, tasandatud prügimägedel, tugevalt kohretanud pinnaste puhul, mis on oma olemuselt ebatasased, nt savi-muld-savi pinnastel jne). Mõnikord kasutatakse sellise vundamendi kohta terminit ujuv . Monoliitse plaadi struktuur on seotud üsna suure materjalikuluga (betoon ja metall) ja võib olla otstarbekas väiksemate ja kompaktse plaaniga majade või muude ehitiste puhul, kus pole vaja ehitada kõrgeid sokleid ning plaati ennast kasutatakse põrandana (näiteks garaažid, saunad jne).










Plaatvundamendi ehitamisel kasutame Bauindustrie soklimooduleid.









Vaata ka

Kuidas ehitada vundamenti?


Reklaam: VALVESEADMED JALGRATTAD